top of page
Søk
  • Forfatterens bildeEva Nyhagen

Gir Covid-19 deg søvnproblemer?

Covid-19 Med alle angstutløsende faktorer som vi er omgitt av i disse tider, så kan det bli ganske overveldende for de fleste og dette går ofte utover den verdifulle nattesøvnen som vi så sårt trenger for å ha best mulig immunforsvar. Om dagene preges av uro, plagsomme tanker og stress så vil dette øke kortisolnivået i kroppen – som igjen gjør deg mer sliten og oppgiret, enn trøtt og søvnig ved sengetid.


Hjernen på høygir Veldig mange av oss blir overstimulert og den mentale aktiviteten går over styr ved at man hele tiden skal oppdatere seg med hva som skjer i media. Hjernen din går på høygir og kommer ikke ned på det nivået den trenger å være på for å få nullstilt seg fra våkenhet til hvile og søvn. Om du legger deg med et aktivert nervesystem som er oppgiret, hvor du kjenner på at verden ikke er et trygt sted, så vil du ikke like lett komme ned i dyp søvn. Du kan enten ha problemer med innsovning eller du får mange oppvåkninger. Om dette gjentar seg hver kveld før du legger deg så er du i en kontinuerlig stresstilstand hvor bekymringer tar overhånd og søvnkvaliteten blir dårlig. Kroppen skrur seg på i alarmmodus og det sympatiske nervesystemet aktiveres. Dermed får du høyt kortisol og adrenalinnivå i kroppen før sengetid som igjen gir deg en urolig natt.


Bevisstgjøring Det er viktig å fokusere på forskjellen med hva som skjer i den ytre verden og i din indre verden. Stå dørvakt og sortere hva du vil ta inn av informasjon i bevisstheten din, du trenger selvdisiplin og bør ha et filter som stopper inntaket av all katastrofetenkning som gjør deg overveldet.


Pusterom Gi deg selv pusterom til å ta pause fra den ytre verden og gi deg selv den indre ro som du trenger. Dette krever disiplin, fordi skremmende overskrifter er designet for å gjøre oss avhengige av å klikke på det og lese det, og fortsette å være der for å lese enda mer, fordi vi tror at vi hele tiden trenger denne informasjonen.


Hva er ditt fokus Få et mer nyttig og sunt tankesett i forhold til hva som skjer, til fakta, sannhet og kunnskap, istedenfor til spekulasjoner, antagelser og katastrofetankegang. Hold deg oppdatert med viktig og nyttig informasjon som norske myndigheter gir, men vær kritisk til hvor mye du tar inn av skremselspropaganda. Øk din bevissthet rundt om du stadig søker etter ting å være bekymret over, vær obs på om du faktisk søker det, og når du bevisstgjør deg dette – ta et steg tilbake og kjenn etter hva det er som skjer og hva du gjør. Om du fokuserer på katastrofetanker så reagerer nervesystemet ditt i henhold til dette. Om du kan bevisstgjøre dine mønstre på jakt etter bekymringer, dvs om du kan se at dine tanker gjør dette, så kan du selv ta kontroll og stoppe dette mønsteret. Med katastrofetekning reagerer ditt nervesystem som om at det faktisk skjer, da underbevisstheten din ikke nødvendigvis skiller mellom virkelighet og fiksjon.


Skjermfri Ta deg helt fri fra alle skjermer minimum 2 timer før sengetid. (jo mindre skjerm jo bedre). Hjernen trenger å roe seg ned før søvn. La det bli en vane at du ikke ser nyheter etter dagsrevyen, la tankekjøret få en pause, og istedenfor kan du la kropp og sinn få en mulighet for dypere avslapping. Evt nyheter som du går glipp av på kveldstid kan du likevel se på dagtid i morgen. Du vil ikke ta bekymringer med deg til sengs. La ditt soverom være din oase for søvn. Ikke ta med deg din laptop, nettbrett eller mobiltelefon inn på soverommet. Det har ingenting der å gjøre!

Ta vare på deg selv, lytt til kroppen når den trenger hvile og øv på din tilstedeværelse.


311 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Visste du at 1 av 5 voksne lider av søvnapnè?

80% av disse er uvitende om at de har en søvnsykdom og får ingen behandling. Søvnapnè gir betydelig økt risiko for høyt blodtrykk, hjerteinfarkt, hjerneslag, kreft, diabetes og hjerteflimmer. Hva er s

bottom of page