top of page
Søk
  • Forfatterens bildeEva Nyhagen

Hva skjer i de ulike stadiene når vi sover?

Ved å måle aktivitet i hjernen mens vi sover, har forskere funnet ut at vi har forskjellige søvnstadier. Vi skiller mellom 4 forskjellige stader: Lett søvn, halvdyp søvn, dyp søvn og REM søvn. Hver syklus varer i 90 minutter.


Lett søvn opptrer i det aller først stadiet fra våken tilstand. I lett søvn registrerer hjernen mer av det som skjer rundt oss og det er lettere å våkne. Hjernen skifter fra alfabølger til thetabølger, du slapper av i kroppen og blir mindre bevisst dine omgivelser. Mange føler seg halvvåken under lett søvn og ofte om man blir vekket i denne fasen føles det som om man ikke har sovet. Denne fasen skal normalt vare i ca 10 minutter. Utgjør 5% av søvnen.


Halvdyp søvn er når du mister bevisstheten fullstendig. Denne fasen varer som regel i 10-25 minutter per søvnsyklus. I denne fasen styrkes din læreevne og hjernen din er klar for å ta imot ny kunnskap. Dette utgjør ca 50% av den totale søvnen din.


Dyp søvn begynner ca 30-35 minutter etter du har sovnet. Hjernen har lite aktivitet og det skal mye til for å vekke deg når du er i kraftige deltabølger. Om du våkner fra dyp søvn føler du deg ofte veldig uvel og forvirret i lang tid, det kan ta mange timer før du kvikner til. I dyp søvn renser hjernen avfallsstoffer, dette kalles det glymfatiske systemet og det er 10 ganger mer aktivt når du sover. For at hjernen skal fungere er det viktig at døde celler fjernes og giftstoffer renses ut. Dyp søvn utgjør 25% av søvnen.


REM søvn - rapid eye movement- inntreffer omtrent hvert 90 minutt mens vi sover. Til å begynne med er REM periodene veldig kortvarige, mens mot slutten av søvnen blir de lengre og lengre. I REM søvn har vi svært livlige drømmen og hjernen har like hjernebølger som minner om dem man har i våken tilstand, bare at de er svakere. Kroppen er derfor helt lammet, for å forhindre oss fra å leve ut drømmene våre. En sjelden gang kan man oppleve å våkne uten at denne lammelsesfunksjonen er skrudd av, det kan ofte være en skremmende opplevelse når vi ikke klarer å bevege oss. Dette kalles søvnparalyse og går heldigvis raskt over og er helt ufarlig. REM søvnen er svært viktig for å bearbeide følelser, det gjør at du blir mindre emosjonell og håndterer stress i livet ditt på en bedre måte.

Denne fasen utgjør 20% av søvnen.


Personer som lider av forsinket søvnfasesyndrom kan ha mer dyp søvn enn normalt, spesielt om morgenen og dette kan gjøre det spesielt vanskelig å våkne på denne tiden.







409 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Visste du at 1 av 5 voksne lider av søvnapnè?

80% av disse er uvitende om at de har en søvnsykdom og får ingen behandling. Søvnapnè gir betydelig økt risiko for høyt blodtrykk, hjerteinfarkt, hjerneslag, kreft, diabetes og hjerteflimmer. Hva er s

bottom of page