top of page
Søk
  • Forfatterens bildeEva Nyhagen

Visste du at 1 av 5 voksne lider av søvnapnè?

80% av disse er uvitende om at de har en søvnsykdom og får ingen behandling. Søvnapnè gir betydelig økt risiko for høyt blodtrykk, hjerteinfarkt, hjerneslag, kreft, diabetes og hjerteflimmer.


Hva er søvnapnè?

Søvnapnè er pusteforstyrrelser under søvn hvor du stopper å puste i minimum 10 sekunder, mer enn 5 ganger per time mens du sover. Apnè kommer av det greske ordet “Apnoia” og betyr “stillhet” eller “ingen vind”. Som navnet antyder, så blokkeres luftveiene når du sover. Ofte skjer dette under REM søvn (drømmesøvn) fordi muskelspenningen er mye lavere enn i de andre søvnstadiene. De fleste som har søvnapnè har også kraftig snorking, men ikke alle. Symptomene hos kvinner kan være mer subtile. Jeg blir ofte kontaktet av klienter som tror de har insomni, men som etter en utredning viser seg å være søvnapnè.


Er du i faresonen?

Er du ofte trøtt på dagtid, våkner opp om natten, føler deg irritabel, har konsentrasjonsvansker, høyt blodtrykk, er overvektig, snorker eller våkner med hodepine?


Om du gjenkjenner deg i 2-3 av disse symptomene er det stor sjanse for at du har søvnapnè og bør ta en søvntest. Om noen har observert at du har pustestans om natten bør du definitivt få dette sjekket.


Det finnes 2 ulike former for søvnapnè:


1. Obstruktiv søvnapnè:

Obstruktiv søvnapné innebærer at luftveiene blokkeres under søvn Dette kan skyldes at muskulaturen i svelget blir slappere med alder. Økt Fettvev i ganen, svelget og under tungen gjør det vanskelig for luften å passere. Ofte faller også tungen bakover når du sover og blokkerer for pusten.

Obstruktiv søvnapnè er den hyppigste formen for søvnapnè, det kan innebære over 100 pustestans per time i de mest alvorlige tilfellene. Oksygennivået i blodet synker og hjertet ditt kompenserer ved arbeide hardere.


Til slutt reagerer hjernen din med å vekke deg sånn at du faktisk begynner å puste igjen.

Ofte husker man ikke disse mikrooppvåkningene. Noen våkner og får ikke sove igjen uten at de vet hva som forårsaket oppvåkningen. En annen konsekvens av søvnapné eller pustestansene er økt produksjon av stresshormoner og økt blodtrykk. Dette kan føre til alvorlige helseproblemer over tid.

2. Sentral søvnapnè:

Denne formen for søvnapnè er sjeldnere og skyldes feil i signalene fra hjernens åndedrettssentrum til kroppens muskler som styrer åndedrettet. En form for «feilkobling» som skyldes skader i hjernen eller nervebanene, som igjen medfører til at kroppen ikke får signal om å puste.


BEHANDLING

Dersom du har mild til moderat grad av obstruktiv søvnapè er søvnapneskinne et godt alternativ, til CPAP. Ved alvorlig grad eller sentral søvnapnè anbefales CPAP, såkalt pustemaskin. Søvnapnèskinnen fungerer ved å trekke underkjeven noen millimeter fram slik at tungen ikke faller tilbake å tetter svelget. Dette sikrer frie luftveier under søvn.


Søvntest og behandling

Først og fremst bør du ta en søvntest for å sjekke om du har pustestans og alvorlighetsgraden av dette.


Ta kontakt med meg for mer informasjon om en søvnutredning. Jeg tilbyr den mest brukervennlige hjemme-søvntesten som finnes på markedet i dag.

Hvis du har behov for behandling etter utført søvntest hjelper vi deg med dette.

Les mer om søvntest og søvnapnè her: https://www.itamar-medical.com/patients/


486 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page