top of page
Søk
  • Forfatterens bildeEva Nyhagen

Søvntrykk og døgnrytme

For å forstå hvorfor vi er våkne på noen tidspunkt og sover på andre, har forskere utviklet en modell med to faktorer som bestemmer om vi får sove, og hvor lenge vi sover: Den ene faktoren heter "søvntrykk" og den andre heter "biologisk døgnrytme".


Når vi står opp begynner det å bygge seg opp et søvntrykk. Jo lenger vi er våkne, jo mer søvntrykk bygger det seg opp. Men søvntrykk alene er ikke nok til å falle i søvn. Vi har også en biologisk døgnrytme som er styrt av kroppens indre klokke som sitter i hjernen.

Døgnrytmen gjør oss mer aktive og våkne på noen tidspunkt enn andre.

Om vi får sove og hvor lenge vi sover, avhenger av forskjellen mellom søvntrykket og døgnrytmen. Når denne forskjellen er stor, er det mest sannsynlig at vi sovner.

Når vi sover synker søvntrykket og når søvntrykket er like lavt som døgnrytmen, våkner vi av oss selv.


Om vi sover på dagen, vil søvntrykket synke og bli lavere til natten. Derfor kan det være lurt å la være å sove på dagen om en har problemer med å sove om natten.


Dersom du føler for å sove på dagtid bør du sette alarm på som vekker deg etter 20 minutter. Om du sover mer enn 20 minutter kan du komme inn i dyp søvn - som igjen påvirker ditt søvntrykk på en negativ måte når du skal legge deg igjen om kvelden.



398 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Visste du at 1 av 5 voksne lider av søvnapnè?

80% av disse er uvitende om at de har en søvnsykdom og får ingen behandling. Søvnapnè gir betydelig økt risiko for høyt blodtrykk, hjerteinfarkt, hjerneslag, kreft, diabetes og hjerteflimmer. Hva er s

bottom of page